Istoric

Prin semnarea acordului de cooperare cu Romgaz, în 1998, E.ON Ruhrgas a devenit una dintre primele companii internaţionale implicate în sectorul gazelor naturale din România.

In anul 2005, E.ON Ruhrgas a achiziţionat 51% din actiunile Distrigaz Nord. Aceasta a fost o nouă piatră de hotar în acţiunile de expansiune ale E.ON Ruhrgas în Centrul şi Estul Europei. Între investitorii activi din Centrul şi Estul Europei, E.ON Ruhrgas este unul dintre cei mai mari din regiune.

La data de 1 Iulie 2007, conform cerinţelor legislaţiei românesti, aliniată legislaţiei europene, s-a produs separarea activităţii de distribuţie de cea de furnizare a gazelor naturale în scopul asigurării unei concurenţe loiale pe piaţa gazelor naturale din România. În urma separării au rezultat două companii independente din punct de vedere legal: E.ON Gaz Distribuţie şi E.ON Gaz România. E.ON Gaz România are ca obiect de activitate furnizarea gazelor naturale. Ambele companii sunt membre ale grupului E.ON.

În anul 2007 a fost înfiinţată E.ON Gaz România Holding, compania responsabilă de coordonarea activităţilor E.ON în sectorul gazelor naturale din România.

E.ON a devenit activă pe piaţa de electricitate prin preluarea de către E.ON Energie AG a pachetului de 51% din acţiunile fostei Electrica Moldova SA. de la Electrica S.A. Contractul de privatizare a fost semnat la data de 4 Aprilie 2005 dar finalizarea tranzacţiei, respectiv transferul proprietăţii asupra acţiunilor au avut loc la data de 27 Septembrie 2005. 

În Iunie 2006 a fost înfiinţată şi compania de tip holding, E.ON Energie România, companie care are rolul de a coordona dezvoltarea strategică a grupului în România.

În anul 2007, datorită procesului de armonizare a legislaţiei româneşti cu cea europeană, care prevede separarea activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei, E.ON Moldova a trecut printr-un proces de reorganizare. În urma separării celor doua activităţi de distribuţie şi furnizare, au fost create două entităţi legale şi funcţionale: E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Moldova Furnizare.

E.ON Energie AG şi E.ON Ruhrgas AG au decis ca începând din 1 ianuarie 2009, să reunească activităţile participaţiilor lor din România - E.ON Gaz România Holding şi E.ON Energie România, într-o singură companie – E.ON România.

 

Sus

© E.ON România S.R.L. 2015