E.ON Business Services Cluj - RPA

Roboții au propriul departament la E.ON Business Services Cluj

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să ai un coleg robot? Ce-ai zice dacă ți-am spune că la E.ON Business Services Cluj avem nu doar unul, ci 10 colegi roboți? Aceștia sunt Dexter, DeeDee, Robi, Rosie, RoboDoc, Betty, PeterR, Sophia, RoboToni și Alsha.

Cum au apărut roboții la E.ON Business Services Cluj?

E.ON este o parte din lumea complexă a energiei. Suntem în permanență dornici să găsim soluții inovatoare și să îmbunătățim atât viața clienților, cât și pe cea a colegilor noștri. 

De multe ori, în viața oricărui angajat apar sarcini de rutină, care cer precizie și viteză, fără să implice și luarea de decizii. Aceste procese repetitive pot duce la o alocare ineficientă a resurselor într-o organizație și de cele mai multe ori sunt o cauză a frustrării angajaților.

De aceea, la E.ON Business Services Cluj, centrul de servicii financiar-contabile al Grupului E.ON la nivel internațional, am inaugurat la finalul anului 2017, primul departament de automatizare a proceselor prin robotizare (Robotics Process Automation, RPA).

Ce înseamnă RPA?

RPA este o platformă software integrată în infrastructura IT existentă. Acest soft (robot) este programat să ruleze procese repetitive, în baza unor reguli prestabilite. Regulile sunt de fapt specificații legate de diverse funcționalități, care pot fi re-ajustate pe parcurs, ori de câte ori apar schimbări în fluxul activității.

Un robot poate „executa” sarcinile repetitive pentru care a fost creat. El are acces la diverse aplicații, poate colecta date sau modifica informații, astfel că anumite procese administrative sau de business pot ajunge să fie complet automatizate. 

Pentru a automatiza anumite procese financiar-contabile, sunt necesare parcurgerea anumitor etape: 

  • analizarea tuturor activităților existente într-un departament și selectarea celor care pot fi automatizate;
  • identificarea celor mai potrivite metode de automatizare (RPA, VBA, SAP);
  • documentarea procesului, alegerea design-ului potrivit, dezvoltarea tehnică efectivă a soluției de automatizare și testarea ei;
  • monitorizarea performanței platformei software (robotului) implementate în vederea asigurării conformității cu standardele ICS.

Cine sunt colegii care dezvoltă și monitorizează roboții?

În prezent, echipa RPA este formată din 7 colegi agili și adesea puși pe șotii. Cei mai mulți aveau deja un istoric în E.ON Business Services Cluj, înainte de a accepta provocarea de a se alătura noii echipe RPA. Cunoștințele și experiența acumulată în alte departamente precum Accounts Payable (contabilitatea furnizorilor) sau General Ledger (contabilitate generală) au constituit o bază excelentă pentru a se implica în activitatea de automatizare a proceselor financiar-contabile.

Echipa RPA din E.ON Business Services Cluj

Atunci când li se oferă ocazia, le face plăcere să povestească despre experiența lor şi despre ce înseamnă automatizarea proceselor prin robotizare. Una din ocaziile recente în care am avut posibilitatea să împărtășim câteva lucruri despre ce înseamnă și cum funcționează RPA a fost în cadrul Academiei RATIO (septembrie 2018).

Ioana Armășescu (Scrum Master în echipa RPA) E.ON Business Services Cluj
Despre RPA la Academia RATIO 2018

Colega noastră, Ioana Armășescu (Scrum Master în echipa RPA) a stârnit interesul publicului, prezentând live cum robotul Sophia poate să extragă date din tabele SAP, să valideze scutirile de taxe în baza unor criterii prestabilite și să completeze un formular standard specific scutirii de taxe, pe care să-l trimită ulterior furnizorului sau echipei desemnate.

Dacă te-am făcut curios și ai vrea să afli mai multe despre cum ar fi să lucrezi alături de Dexter și DeeDee, te invităm să ne urmărești pe Facebook sau pe pagina de Cariere pentru a fi la curent cu noile oportunități din cadrul E.ON Business Services Cluj.