"Să nu ai prejudecăți față de nimeni și nimic, nu rata nicio oportunitate, ia-ţi informaţii din toate părţile, explorează fiecare domeniu."

Liviu Jașcanu

Liviu Jașcanu

Consilier Juridic, Delgaz Grid

Ce te-a determinat să alegi programul GraduatE.ON și care sunt motivele pentru care ai rămas în companie?

Am aplicat în anul 2007 în program cu o umbră de îndoială, dar și cu o doză de speranță. Auzisem de privatizarea companiei, de amprenta de corporație care începea să se impregneze și am crezut că e mai mult decât o oportunitate. Era un moment în care nu numai destinul meu profesional urma să înceapă ascensiunea, ci și compania să primească un suflu nou, tânăr, absolut necesar acelor vremuri. Am rămas în companie datorită echipei fantastice cu care lucrez de peste 13 ani, cea de HR.

Care au fost cele mai importante etape prin care ai trecut, de-a lungul experienței tale în E.ON, dar și cele mai mari provocări întâmpinate în tot acest timp?

După primul stagiu, care și-a pus amprenta asupra mea și care m-a făcut să-mi doresc să continui povestea E.ON, am preluat responsabilități de HR, aceasta fiind de departe etapa definitorie pentru traseul meu profesional până în acest moment.

Nu s-au lăsat așteptate provocările de tipul schimbării modelului de lucru, integrării în echipa internațională și multe altele, dar cărora le-am făcut față cu brio.

Unde ai mai face un stagiu dacă ar fi să te întorci în timp? De care stagiu îți aduci aminte cu cel mai mare drag?

Îmi aduc aminte cu plăcere de stagiul în cadrul fostei companii E.ON Regenerabile România S.A., cu care grupul a încercat primele proiecte de energie verde în piața din România. Totul era pe un teren greu de explorat, de la interacțiuni cu primarii din localități uitate de lume până la zeci de slide-uri cu mai marii decidenți în domeniu din cadrul reglementatorului. Cât de ușor era să observi lipsa de ancoră a acelor oameni care vedeau România în PPT-urile lor mai sus decât Elveția la infrastructura de energie regenerabilă, când în ţara noastră nu era nicio turbină montată.

Ce sfat le-ai da viitorilor trainee?

Să nu ai prejudecăți față de nimeni și nimic, nu rata nicio oportunitate, ia-ţi informaţii din toate părţile, explorează fiecare domeniu. Nu-ţi fie frică să spui ce gândeşti, dacă poţi argumenta în cel puţin o frază coerentă şi dacă atunci când vorbeşti ”ai întors măcar un scaun”. Firma asta are nevoie de profesioniști, la fel cum are nevoie de oameni cu caractere puternice care pot deveni lideri. Succes!