"M-a ajutat foarte mult experiența din programul GraduatE.ON pentru a mă adapta la exigențele poziției actuale de Coordonator Compartiment Tehnic al Centrului Operațiuni Rețea Electricitate Iași."

Petrică Lucaci

Petrică Lucaci

Coordonator Tehnic, Delgaz Grid

Ce te-a determinat să alegi programul GraduatE.ON și care sunt motivele pentru care ai rămas în companie?

Mi-am depus în anul 2010 candidatura pentru GraduatE.ON, deoarece am văzut acest program că pe o desăvârșire a cunoștințelor acumulate în decursul anilor de studii din facultate. Am ales să rămân în cadrul Delgaz Grid, deoarece am avut mereu oportunitatea de a învața lucruri noi, de a mă dezvolta din punct de vedere profesional și de a-mi fructifica abilitățile de leadership.

Care au fost cele mai importante etape prin care ai trecut, de-a lungul experienței tale în E.ON, dar și cele mai mari provocări întâmpinate în tot acest timp?

De-a lungul celor 10 ani, am avut ocazia de a efectua mai multe stagii în diferite departamente ale companiei (atât pe partea de Strategie Rețea, Mentenanță Medie Tensiune, Mentenanță Înalta Tensiune și PRAM, dar și Managementul Lucrărilor de Investiții). În cadrul fiecărui departament am învățat câte ceva despre modul în care se desfășoară activitatea de distribuție a energiei electrice, dar în mod special am învățat cum să lucrez și să fiu parte a unei echipe.

Consider că momentul care mi-a pus bazele carierei de astăzi este definitivarea în cadrul Departamentului Dispecerat și Regimuri. Acolo, alături de unii dintre cei mai buni specialiști din cadrul Delgaz Grid, am învățat care sunt „tainele” pe baza cărora funcționează rețeaua de distribuție a energiei electrice.

În 2016 m-am alăturat unui departament nou înființat, Strategie și Inovare Operațională, iar din acel moment concepte precum Big Data, Smart Data, Predictive Maintenance sau IOT au devenit unele dintre pasiunile mele și sunt atras de modul în care acestea își pot aduce aportul la performanța viitoare a Delgaz Grid.

M-a ajutat foarte mult experiența din programul GraduatE.ON pentru a mă adapta la exigențele poziției actuale de Coordonator Compartiment Tehnic al Centrului Operațiuni Rețea Electricitate Iași. Avantajele majore ale programului sunt că poți să înveți foarte multe lucruri despre procesele de business ale companiei, dar și faptul că ai ocazia de a intra în contact cu foarte mulți colegi, parte dintre aceștia ajungând să îți fie colaboratori direcți în activitatea de zi cu zi.

Unde ai mai face un stagiu dacă ar fi să te întorci în timp? De care stagiu îți aduci aminte cu cel mai mare drag?

Dacă ar fi să mă întorc în timp, cu siguranță tot în zona de teren mi-ar plăcea să fac un stagiu. Cred că cel mai plăcut este să poți îmbina activitatea de teren cu cea de birou, pentru că cea dintâi te ajută să ai o bună privire de ansamblu asupra instalațiilor, dar în același timp ai oportunitatea să intri în contact direct cu beneficiarii serviciului de distribuție a energiei electrice.

Mărturisesc că cel mai frumos stagiu a fost cel desfășurat în Suedia la E.ON Wind Nordic – Malmo, unde am învățat foarte multe lucruri despre Mentenanța și Exploatarea Turbinelor Eoliene. Dincolo de aceasta, am învățat cum este să lucrezi într-un mediu multicultural, interacționând zi de zi cu alți ingineri stagiari din diferite țări.

Ce sfat le-ai da viitorilor trainee?

Fii energic, inspiră-i pe cei din jur cu entuziasmul tău, bucură-te de fiecare experiență și adaugă în fiecare zi câte o cărămidă la viitoarea ta dezvoltare.