E.ON Forum: Suntem pregătiți să facem față noilor provocări din piața de energie

Rețelele de distribuție au nevoie de investiții masive pentru a rămâne competitive în contextul noilor obiective strategice impuse sectorului de energie, iar decidenții politici trebuie să asigure cadrul necesar pentru încurajarea transformării radicale a modelelor de business existente. Aceasta a fost una dintre concluziile Forumului online "The Future of Utilities: Unlocking the Potential of Smart Grids within the Green Deal", organizat marți, 16 iunie, de E.ON România, în contextul aniversării a 15 ani de prezență pe piața locală.

 

Obiectivul Forumului a fost de a evidenția importanța transformării digitale și rolul central al rețelelor de distribuție în procesul de tranziție energetică, precum și nevoia unor noi strategii naționale și modificări legislative care să stimuleze în mod real investițiile inovative.

Evenimentul a fost moderat de Anca Dragu, Directorul general adjunct al E.ON România și de Prof. Dr. Jean-Michel Glachant, directorul Florence School of Regulation, bucurându-se de prezența a peste 150 de participanți.

În deschiderea Forumului, Dr. Thomas König, membru al Consiliului de Administrație al E.ON SE și Manfred Paasch, Directorul general al E.ON România au subliniat că E.ON este pregătită să facă față noilor provocări de pe piața de energie și să contribuie la asigurarea unei tranzițiii sustenabilitate.

"Rețelele vor evolua către platforme inteligente care vor gestiona un mix complex de energie, dar și fluxuri de date. Rețelele de energie - linii electrice, stații de transformare, contoare inteligente și conexiunile de date care le permit să comunice între ele - vor deveni internetul energiei. Sistemul energetic digitalizat va crea noi perspective și noi oportunități pentru oameni, companii și comunități. Noi, la E.ON, salutăm toate aceste oportunități, dar ne și pregătim pentru toate provocările asociate ", a declarat Dr. Thomas König, Membru al Consiliului de Administrație al E.ON SE.

Participanții au agreat că mecanismele de reglementare specifice ar trebui să fie previzibile și stabile, oferind stimulente reale - atât pentru investiții de capital, cât și pentru cheltuieli operaționale, iar recunoașterea noilor investiții în tehnologii inovatoare în cadrul tarifului reglementat, trebuie să fie completă. Toți actorii din piață ar trebui, totodată, să țină cont și de gradul de pregătire a clienților și tehnologiilor existente de a absorbi rapid noile soluții, dar și să asigure accesul nemijlocit al consumatorilor actuali și viitori la servicii de calitate la preţuri rezonabile.

În urma Forumului, va fi pregătit și distribuit autorităților competente un document de poziție care va inventaria toate aceste soluții inteligente pentru rețelele viitorului.

Puteți urmări aici înregistrarea  completă a evenimentului.

Participanți:

 • Cristian-Silviu Bușoi, Președinte Comisia ITRE, Parlamentul European
 • Iulian Octavian Stana, Secretar de Stat, Ministerul Mediului
 • Niculae Havrileț, Secretar de Stat, Ministerul Economiei
 • Bogdan Chirițoiu, Preşedinte Consiliul Concurenţei şi membru al conducerii ACER
 • Zoltan Nagy - Bege, Vicepreședinte, ANRE
 • Paola Bresesti, Consultant, BEI
 • Henning Twickler, Director, E.DSO
 • Adrian Șuța, Director, Transelectrica SA
 • Corina Popescu, Director general, Electrica SA
 • Prof. Univ. Radu-Dumitru Pentiuc, Coordonator al departamentului de inginerie electrică, Universitatea din Suceava
 • Paul Șerbănescu, Director, Administrația Fondului pentru Mediu
 • Reprezentanți ai E.ON din principalele unități regionale.