Concursul „Energie pentru viitor” și-a desemnat cei 15 câștigători

15.03.2021

  • În competiția online, care a debutat pe 19 februarie, s-au înscris 115 elevi din toată țara;
  • 15 laptopuri vor ajunge în perioada următoare la câștigători.

Folosirea algelor marine pentru producția de energie, turbine eoliene tip vortex - generatoare de energie - dar și prietenoase cu păsările, generator de energie montat în structura pietonală, dispozitive inovative de captare a energiei din apă, panouri solare flexibile ce pot fi montate pe orice suprafață, energie termală sau panouri termoelectrice care captează energie produsă de diferența de temperatură.

Acestea sunt câteva dintre alternativele prezentate de tineri privind sursele de energie care vor domina orașul viitorului în anul 2050, tema concursului online „Energie pentru viitor”, ajuns la final. În competiția organizată de E.ON Energie România 115 tineri din clasele a VIII-a până la a XII-a din întreaga țară și-au fructificat șansa de a se înscrie și de a câștiga cele 15 laptopuri puse în joc.

„Le mulțumim tuturor celor care s-au înscris în concurs și au făcut un exercițiu de imaginație privind orașul viitorului în anul 2050. Chiar dacă numai 15 dintre ei au ajuns în finală, fiecare dintre cei care au răspuns provocării noastre sunt speciali prin interesul pe care l-au manifestat pentru lumea energiei inteligente și dominate de sursele regenerabile”, spune Claudia Griech, Directorul General Adjunct al E.ON Energie România.

Selectarea și evaluarea ideilor și proiectelor de către juriu (format din profesori, specialiști din cadrul E.ON și din domeniul comunicării și relațiilor publice) s-a făcut ținând seama de următoarele criterii:

  • răspunsul la provocare – în ce măsură ideile/proiectele ajută la rezolvarea unor posibile probleme legate de alimentarea cu energie a orașelor în 2050;
  • calitatea și creativitatea soluției găsite – în ce măsură ideile/proiectele sunt inovatoare și dau dovadă de creativitate;
  • acuratețea informațiilor – în ce măsură elevii se folosesc de date sau analize relevante pentru a-și susține ideile/proiectele;
  • modul de prezentare a ideilor – în ce măsură elevii au reușit să demonstreze o comunicare clară și persuasivă a ideilor/proiectelor.
Lista câștigătorilor
Constantin Cătălina-Viviana Liceul Teoretic ”Grigore Moisil” XI Timișoara
Dună Andrei Liceul Teoteric "Vlad Țepeș" XII Timișoara
Nicoară Darius Şcoala Gimnazialã Teodor Murãşanu  VIII Turda
Vavilov Iris - Alexandra Liceul Teoretic "Grigore Moisil"  X Tulcea
Pop Sebastian Florin  Școala Gimnazială Hodac VIII Localitatea Hodac, județul Mureș
Stan Brianna Alexandra Liceul Teoretic "Traian Lalescu" X Hunedoara
Chiruș-Mina Sebastian Liceul Teoretic "Grigore Moisil"  XI Tulcea
Colun Daniel Colegiul Național "Emil Racoviță" X Iași
Lunca Ovidiu Sorin Liceul Tehnologic nr 1 Luduș XII Luduș
Bistrian Adelina Colegiul Național Pedagogic "Carmen Sylva" XI Timișoara
Stîngaciu Ruben Liceul Teoretic Buziaș IX Bacova, județul  Timiș
Margău Bianca-Monica Liceul Teoretic Jean Louis Calderon X Timișoara
Aștefanei Bogdan Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir'' X Iași
Onișor Fabian-Lucian Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși" X Zau de Câmpie
Burlacu Denis Liceul Tehnologic ‘’Aurel Vlaicu’’ IX Cluj Napoca